Zavařování není věda

Sešlo se mi doma několik kilo domacích jablek a tak byla otázka, co s nimi, než začnou hnít. Kromě štrůdlů a jablečných koláčů vznikly také příkrmy.

Je to opravdu jednodušší, než to vypadá.

Potřebujete:

  • čisté sklenice se šroubovacím víčkem (není vhodné recyklovat skleničky od příkrmů, víčko má slabý závit, který neudrží obsah uvnitř),
  • hrnec na vaření,
  • větší hrnec na zavaření (se zavařováním v troubě zkušenosti nemám),
  • starou plenu nebo utěrku,
  • ovoce (cukr nepřidávám).

Ovoce i se slupkou nakrájíme na kostky, trochu podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou než ovoce změkne. Vše rozmixujeme v mixéru, když se mi zdál obsah moc hustý, přidala jsem trochu kojenecké vody.

Skleničky a víčka si předem vypaříme horkou vodou. Rozmixované ovoce plníme do absolutně suchých sklenic. Dáme pozor, aby byl závit čistý, až budeme sklenici zavírat. Do velkého hrnce dáme na dno starou plenu nebo nějaký hadřík, aby skleničky necinkaly o hrnec, až je budeme zavařovat. Naplněné a zavřené sklenice dáme do hrnec víčkem nahoru a zalijeme vodou tak, aby byla víčka potopena. Sklenice v odklopeném hrnci zavařujeme 20 minut. Vyndáme, necháme schladnout a máme hotovo.